KRYO (Embriyo Dondurma)
Kryo nedir?
Tüp bebek uygulaması sırasında iyi kalite fazla sayıda embriyo elde edildiğinde, transfer edilmeyen embriyolar dondurularak saklanır. Bu embriyolar gerekli olduğunda daha sonraki denemelerde çözülerek kullanılabilir. Bu şekilde bir deneme için en az 2 tane dondurulmuş embriyo olmalıdır.
Çiftlerden izin belgesi alınarak dondurulan embriyolar Türkiye'deki yönetmelik uyarınca beş yıl bolunca sıvı nitrojen içerisinde saklanabilmektedir.Boşanma ve eşlerden birisinin vefat etmesi durumunda embriyo dondurma belgesi kendiliğinden bozulmuş kabul edilerek embriyolar atılacaktır.
Avantajları nelerdir?
• Kryo işlemi ekonomiktir. Elimizde hazır embriyo bulunduğundan yumurtalıkların ilaçla uyarılması ve tekrar yumurta toplanmasına gerek yoktur. Bu durum tedavi maliyetlerini yarı yarıya azaltır.
• Hasta açısından daha az streslidir. Yumurta veya embriyo elde edilememe riski, operasyon stresi yoktur.
• Hastanın tedaviye uyumu kolaydır.
• Tedavinin yan etkileri daha azdır.
Kryo siklusu nasıl uygulanır?
Tedavide östrojen hormonu içeren tabletler kullanılır. Bu hormon, embriyonun yerleşeceği rahim iç zarının sağlıklı gelişimini sağlar.Endometrium uygun kalınlığa ulaştığında embriyolar çözülerek transfer edilir. Kryo siklusu bazı hastalarda doğal afet döneminde de uygulanabilir.
Kryo işlemi sonucu doğan bebeklerde problem yaşanır mı?
Yapılan çalışmalarda bu yolla doğan bebeklerde anomali açısından risk artışı olmadığını göstermiştir.
Başarı oranı nedir?
Günümüz teknolojisi (vitrifikasyon) ile dondurulan embriyoların %95'i sağlıklı olarak çözülebiliyorlar. Gebelik oranı %30-40 arasındadır.
Kryo anlaşma formu bilgileri
Yapılan IVF/ICSI tedavisi sonrası artan (transfer edilmeyen) embriyolarınız izniniz dahilinde, daha sonraki olası bir tedavide kullanılmak üzere dondurularak depolanır.Dondurma işlemi ve daha sonra saklanması için bir ücret alınmaktadır. Embriyolarınız, evli kaldığınız ve siz istediğiniz sürece 5 yılı aşmamak kaydı ile saklanır.Yasal olarak, her yıl embriyoların saklanmaya devam etmesi için kliniğimize bir dilekçe ile başvurmanız gerekmektedir.
Bir yılın sonunda başvuru yapılmadığı taktirde, bir ay beklenir ve embriyolar yasal olarak imha edilir. İmha işlemi, sağlık müdürlüğünden bir yetkilinin gözetiminde yapılır.